dagmarbuysse_logo
Maak een afspraak
premies

Renovatie van je badkamer? Op deze premies kan je rekenen

24 november 2020
2 min leestijd

Houdt het mogelijke prijskaartje van een nieuwe badkamer je tegen om te starten met de renovatie? Weet dat er tal van premies bestaan die je helpen de kostprijs van je badkamerrenovatie te drukken. 

Je wil graag opnieuw met een glimlach je badkamer binnenstappen, iets wat niet langer het geval is. Hoog tijd om die badkamer onder handen te nemen dus! Aangezien de badkamer een ruimte is waar tal van energie- en waterbesparende maatregelen kunnen getroffen worden, zijn er een reeks premies waarvoor je in aanmerking komt wanneer je jouw badkamer een make-over geeft. Hieronder overlopen we de verschillende premies.

TIP: de voorwaarden van de premies verschillen per gemeente en per inkomen. Via de website https://premiezoeker.be vind je snel en eenvoudig alle premies terug voor jouw gemeente.

De renovatiepremie

Deze premie is een tussenkomst van de Vlaamse overheid wanneer je een oude woning onder handen neemt. De voorwaarden verschillen naargelang waar je woont en de hoogte van je inkomen. Algemeen kunnen we zeggen dat de renovatiepremie geldt voor een volledige of gedeeltelijke renovatie van je badkamer in een woning die minstens 30 jaar oud is, of wanneer je een bestaand gebouw tot woning wil omvormen. 

Meer informatie: https://www.vlaanderen.be/overkoepelende-renovatiepremie 

Vlaamse aanpassingspremie

De overheid beloont het aanpassen van je woning aan het ouder worden. We leven nu eenmaal langer dan vroeger en sommige woningen laten het zonder aanpassingen niet toe om er je leven lang te wonen. Om van deze premie te kunnen genieten moet de aanvrager (of partner of inwonend gezinslid) minstens 65 jaar oud zijn. Deze premie geldt voor werkzaamheden aan een aangepaste badkamer, het plaatsen van een extra toilet, het installeren van handgrepen… 

Meer informatie: https://www.vlaanderen.be/vlaamse-aanpassingspremie

Premies voor energiebesparende maatregelen

Een badkamerrenovatie is het ideale moment om ook energiebesparende maatregelen te treffen. Denk je na over een nieuw, beter isolerend raam in je badkamer? Of is het tijd om de muurisolatie aan te pakken? Is vloerverwarming een optie? Voor deze energiezuinige initiatieven kan je ook beloond worden door de overheid. 

Via deze handige tool vind je de premies voor energiebesparende maatregelen waar je recht op hebt: https://apps.energiesparen.be/subsidies/subsidiemodule

premie badkamerrenovatie 2019

Verlaagd btw-tarief voor de renovatie van je badkamer

In België geldt een verlaagd btw-tarief voor de renovatie van een woning. Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je voor de renovatiewerken van je badkamer een btw-tarief van 6%

Meer informatie: https://financien.belgium.be/nl/particulieren/woning/verbouwen

Let op: deze informatie is onder voorbehoud van wijzigingen. Kijk zeker de websites van de verschillende overheden na voor de meest recente informatie. 

Bereken de prijs van jouw badkamer met onze Badbot
Zo, nu je een zicht hebt op alle mogelijke premies en tegemoetkomingen richten we ons op het prijskaartje van jouw badkamerrenovatie. Wil je graag weten hoeveel de badkamer die jij in gedachten hebt, kost? Vertel jouw badkamerwensen aan onze Badbot-prijscalculator en hij doet al het rekenwerk.