dagmarbuysse_logo

NL | FR 

Droom alvast in 3D
premies renovatie badkamer

Renovatie van je badkamer? Op deze premies kan je rekenen

16 mei 2019
4 min leestijd

Houdt het mogelijke prijskaartje  van een nieuwe badkamer je tegen om te starten met de renovatie? Weet dat er tal van premies bestaan die je helpen de kostprijs van je badkamerrenovatie te drukken.

Je wil graag opnieuw met een glimlach je badkamer binnenstappen, iets wat niet langer het geval is. Hoog tijd om die badkamer onder handen te nemen dus! Aangezien de badkamer een ruimte is waar tal van energie- en waterbesparende maatregelen kunnen getroffen worden, zijn er een reeks premies waarvoor je in aanmerking komt wanneer je jouw badkamer een make-over geeft. Hieronder overlopen we de verschillende premies en de voorwaarden waaraan je moet voldoen om ervan te kunnen profiteren.

renovatiepremie badkamer 2019

Premies voor een badkamerrenovatie in het algemeen

1. De renovatiepremie

De renovatiepremie is een tussenkomst van de overheid wanneer je een oude woning onder handen neemt. Afhankelijk van het gewest waar je woont, verschillen de voorwaarden én het bedrag waarop je kans maakt. In de volgende opsommingen proberen we kort een beeld te schetsen van deze voorwaarden. Wil je graag meer concrete details, klik dan zeker verder op de specifieke informatielink.

Vlaanderen

 • De renovatiepremie geldt voor een volledige of gedeeltelijke renovatie van je badkamer in een woning van minstens 30 jaar oud of wanneer je een bestaand gebouw tot woning wil omvormen.
 • Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vernieuwing van bestaande sanitaire meubelen of de installatie van nieuwe toestellen, als die nog niet aanwezig zijn. Elementen als betegeling van de badkamer of een luxueus bubbelbad komen niet in aanmerking.
 • Je moet minstens 2.500 euro (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen.
 • De premie is afhankelijk van je inkomenssituatie en bedraagt dus ofwel 20% ofwel 30% van het totale factuurbedrag.

Brussels Gewest

 • De renovatiepremie geldt voor woningen die minstens 30 jaar oud zijn voor het jaar van de premieaanvraag.
 • Voor sanitaire renovaties wordt het bedrag beperkt tot 700 euro per toestel, met een maximum tot 5 toestellen per woning.
 • Afhankelijk van je inkomen en gezinssituatie bedraagt de terugbetaling tussen 30% en 70% van de voorgelegde facturen.

Wallonië

 • De renovatiepremie geldt voor woningen die minstens 20 jaar oud zijn, maar is van enkel van toepassing voor werken als dakisolatie, nieuwe beglazing, vernieuwing van de elektrische installatie,...

Verbeteringspremie

In Vlaanderen gaat vanaf 1 juni de verbeteringspremie op in de renovatiepremie. In Brussel is een gelijkaardige premie onbestaand. Het Waalse Gewest kent wel een verbeteringspremie, maar die is niet geldig voor het aanpakken van je badkamer. 

premies combineren premies renovatie 2018


Aanpassingspremie

Een woning aanpassen aan de noden van het ouder worden, is ook iets wat door overheden beloond wordt. We leven nu eenmaal langer en sommige woningen laten het - zonder aanpassingen - niet toe om er je leven lang te wonen. 

Vlaanderen

 • De aanvrager (of partner of inwonend gezinslid) moet minstens 65 jaar oud zijn, de woning zijn/haar hoofdverblijfplaats.
 • De aanpassingspremie geldt voor werkzaamheden aan een aangepaste badkamer, het plaatsen van een extra toilet, het plaatsen van handgrepen,...
 • Er zijn enkele inkomensgerelateerde voorwaarden waaraan je moet voldoen.
 • Je moet minstens 1.200 euro (excl. btw) aan facturen kunnen voorleggen.
 • De aanpassingspremie bedraagt per onderdeel 50% van de som van de goedgekeurde facturen, met een maximum tot 1.250 euro.

Brussels Gewest

 • Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest biedt geen gelijkaardige premie aan.

Wallonië

 • Voor elke aanvrager die minstens 65 jaar oud is en zijn/haar woning wil aanpassen om er langer te kunnen wonen.
 • De aanpassingspremie wordt in Wallonië per provincie geregeld, de voorwaarden zijn telkens gelijkaardig.
 • De premie wordt toegekend voor het aanpassen van de badkamer in de woning.
 • De aanpassingspremie bedraagt 50% van de renovatiekost, met een maximum tot 3.000 euro.

Premies voor energiebesparende maatregelen

Wie zijn badkamer renoveert, kan tegelijk ook nog enkele bijkomende energiebesparende maatregelen treffen. Wie weet is een nieuw, beter isolerend raam aan de orde? Misschien moet je dringend ook de muurisolatie aanpakken? Of neem je in één beweging ook je verwarming onder handen? Voor deze energiezuinige initiatieven word je beloond door de verschillende overheden.

Voor Vlaanderen vind je via deze handige tool alle premies waar je recht op hebt. De premies van de Brusselse overheid zie je in dit document. En alle bijzonderheden rond de Waalse energiepremies ontdek je op deze website.

premie badkamerrenovatie 2019

Verlaagd btw-tarief voor de renovatie van je badkamer

In België geldt een verlaagd btw-tarief voor de renovatie van een woning. Wanneer je woning ouder is dan 10 jaar, betaal je voor de renovatiewerken aan je badkamer een btw-tarief van 6%. Wie zich daar graag wat meer over inleest, kan terecht op de website van de FOD Financiën.

Let op: check zeker steeds de websites van de verschillende overheden voor de meest recente informatie!

Bereken de prijs van jouw badkamer met onze Badbot
Zo, nu je een zicht hebt op alle mogelijke premies en tegemoetkomingen richten we ons op het prijskaartje van jouw badkamerrenovatie. Wil je graag weten hoeveel de badkamer die jij in gedachten hebt, kost? Vertel jouw badkamerwensen aan onze Badbot-prijscalculator en hij doet al het rekenwerk. 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Nog geen reacties

Laat ons weten wat je denkt.