dagmarbuysse_logo
Maak een afspraak
Prijsvergelijker_header-1

Badkameroffertes vergelijken? Hier moet je op letten.

8 juli 2021
5 min leestijd

Je bent van plan je badkamer te laten renoveren en je hebt een aantal offertes opgevraagd bij verschillende firma’s. Hoe maak je nu een eerlijke prijsvergelijking? Deze tips zetten je op weg.

Offertes vergelijken, het is een belangrijke stap in je beslissingsproces. Het loont de moeite om alle offertes goed naast elkaar te leggen en na te kijken wat er wel of niet is inbegrepen in de offerte. Pas als je daar een helder overzicht over hebt, ben je klaar om een goede beslissing te maken. Overloop deze checklist, al dan niet samen met je badkamerbedrijf, en je hebt alle informatie tot je beschikking om de juiste keuze te maken.

Eigen middelen


1.  Heeft je leverancier een eigen toonzaal?

Speelt dat een rol? Jazeker. Voor een nieuwe badkamer moet je badkamermeubels kiezen, tegels, kranen, een douche en/of een bad…. Dat zijn heel wat beslissingen. Het is uiteraard veel comfortabeler om al die materialen te bekijken op één locatie, met de begeleiding en advies van een echte badkamerexpert. Tenzij je natuurlijk graag veel bezoekjes brengt aan verschillende groothandels. Maar hou er dan rekening mee dat je advies per definitie minder kwalitatief zal zijn, omdat zij geen goed beeld hebben van je totaalproject. 

IMG_3612

2.  Heb je graag hulp bij het uitkiezen van materialen? 

Misschien heb je het zelf al vastgesteld in een toonzaal of een groothandel: de keuze aan materialen, toestellen en badkamermeubels is oneindig. Heb je daar graag hulp bij? Vraag bij je leverancier zeker na of ze je willen begeleiden in je keuze en of dat inbegrepen is in de offerte. 

led_verlichting

3.  Is je leverancier gespecialiseerd in badkamerrenovaties?

Een badkamer renoveren is geen sinecure. Het is helemaal iets anders dan schilderen of behangen. Ziet de offerte van een specialist er op het eerste zicht duurder uit dan een andere offerte? Weet dan dat je die expertise en jarenlange ervaring in badkamerrenovatie mee moet rekenen in de prijs. Vraag zeker aan de firma’s die je aanschrijft wat hun hoofdactiviteit is, want voor heel wat bedrijven is een badkamerrenovatie een bijproduct. Denk maar aan de vele keuken-, tegel- en sanitaire bedrijven die af en toe eens een badkamerrenovatie doen.

4.  Is er een professioneel ontwerp inbegrepen in je offerte?

Wil je optimaal gebruik maken van de ruimte in je badkamer, dan is een professioneel ontwerp geen overbodige luxe. Ook hier geldt het voordeel van specialisten: dankzij hun ervaring weten ze wat er mogelijk is in jouw badkamer. Zo word je achteraf niet geconfronteerd met bijvoorbeeld te nauwe doorgangen, of onlogisch geplaatste meubels. Sommige firma’s werken zelfs met 3D-ontwerpen zodat je je perfect kan inleven in je toekomstige badkamer. 

DagmarBuysse_061020_SW-HR (5 van 78) (1)

5.  Zal een gekwalificeerde projectleider je werken opvolgen?

Dit is een heel belangrijke vraag. Een badkamerrenovatie bestaat uit verschillende werken: afbraak, loodgieterij, elektriciteitswerken, bepleistering, tegelwerken... Een projectleider zorgt voor de aansturing van deze vakmensen en doet er alles aan om de werken zo goed mogelijk op elkaar te laten aansluiten. Als er geen projectleider is inbegrepen in je offerte, dan is de kans groot dat je zelf af en toe projectleider zal moeten spelen.

 

DagmarBuysse_061020_SW-LR (68 van 78)

6.  Krijg je een duidelijke planning als je ingaat op de offerte?

Een tijdje zonder badkamer moeten leven is niet leuk, maar helaas kan het niet anders bij een badkamerrenovatie. Met een duidelijke planning weet je perfect op voorhand hoe lang je geen gebruik kan maken van je badkamer. Vraag hier dus zeker naar bij je leverancier. 

7.  Hoe groot is de kans dat de planning wordt nageleefd?

Een duidelijke planning opstellen is één ding, de planning naleven is nog helemaal iets anders. Sommige (grotere) firma’s hebben een professioneel administratief team dat instaat voor alle praktische voorbereidingen en de opvolging van de bestellingen. Hierdoor is de kans groot dat de planning nauwkeurig wordt opgevolgd. Ook hier moet je rekening mee houden als je offertes vergelijkt.

8.  Is de prijs van je offerte vast of variabel? 

De prijs is uiteraard een belangrijk onderdeel van de offerte. Let goed op of de offerte spreekt van een vaste prijs of niet. Vaak zal je een raming tegenkomen, waardoor de uiteindelijke prijs van je badkamerrenovatie flink hoger kan uitvallen. Aan jou om te oordelen waar je je het meest comfortabel bij voelt. 

9.  Is er een klantendienst? 

Vind je heldere communicatie belangrijk en wil je graag een snel en duidelijk antwoord op je vragen? Kijk na de firma van jouw keuze een klantendienst heeft. Bij elke badkamerrenovatie, wie de uitvoerder ook is, kan er iets mislopen. Een klantendienst helpt je om mogelijke problemen snel op te lossen, op korte en op lange termijn. Vraag dus zeker na of de firma die je aanschrijft ook jaren nadien nog bereid is om losgekomen silicone, een gescheurde voeg of een verkalkte kraan te komen herstellen. 

DagmarBuysse_061020_SW-LR (23 van 78)

10.  Krijg je een postinterventiedossier na de werken? 

Een postinterventiedossier (PID) bevat alle elementen die nuttig kunnen zijn voor toekomstige werkzaamheden aan je woning. Een PID is verplicht en bevat onder meer plannen, tekeningen, aanduidingen van nutsleidingen, instructies voor onderhoud, aankoopfacturen… Check dus zeker of dit inbegrepen is in de offerte. 

11.  Hoe lang is de garantie geldig?

Last but not least: de garantie. We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om na te kijken hoe lang je garantie hebt en wat er allemaal is inbegrepen in de garantie. Soms sta je versteld van de grote verschillen tussen firma’s. Vraag ook na of alle facturen van dezelfde firma zullen komen. Want als je aparte facturen krijgt van vloerder, elektricien en loodgieter, dan is de garantie ook beperkt tot hun specifieke onderdeel van het project. En zo is er niemand die garantie geeft op het geheel. Stel je voor dat er iets misloopt en aannemers beginnen elkaar de schuld te geven… 

Hopelijk helpt deze checklist bij het vergelijken van je offertes. We wensen je in ieder geval heel veel succes met je badkamerrenovatie.

10-jaar-garantie


Onze experts staan je bij

Benieuwd naar onze aanpak? Maak een afspraak met een badkamerexpert en we bezorgen je snel een heldere offerte op maat. 

Maak een afspraak met een badkamerexpert