dagmarbuysse_logo
Maak een afspraak
verluchting badkamer

Alles wat je moet weten over verluchting in de badkamer

26 december 2016
2 min leestijd

Als er een ruimte in je woning is waar vocht en waterdamp koning zijn, dan is het wel in de badkamer. Dat kan onaangename gevolgen met zich meebrengen. Het is dan ook belangrijk dat deze ruimte voldoende verlucht wordt.

Verluchting voorkomt dat schimmels en vochtplekken ontstaan

Door je badkamer voldoende te verluchten, vermijd je dat vieze schimmels en vochtplekken een aanslag plegen op je muren en meubilair. Dat doe je door de badkamerdeur of een raam gedurende enkele uren open te zetten. In de winter ligt dat natuurlijk niet zo voor de hand. Een degelijk ventilatiesysteem kan dan voorkomen dat het vocht zich op bepaalde plaatsen ophoopt en schimmels vrij spel geeft.

Een verluchtingsrooster zorgt voor natuurlijke ventilatie

In je woning kan je een beroep doen op de natuurlijke thermiek om je badkamer te verluchten. Dat wil zeggen dat je gebruik maakt van luchtverplaatsing via verluchtingsroosters. Via dat kanaal kan verse lucht worden aangevoerd, terwijl waterdamp en condensatie via deze weg de badkamerruimte kunnen verlaten. Het is de makkelijkste en meest voor de hand liggende manier om schimmelvorming te voorkomen.

maatwerk spiegelkast

grote raam in de badkamer

Met een verluchtingsmotor ben je zeker van ventilatie

In bijna elke badkamer wordt vandaag een verluchtingsmotor geplaatst. Die zorgt voor een mechanische afzuiging van de lucht. Via een opening in de muur of een ander kanaal wordt die lucht naar buiten geblazen. Op die manier ben je er zeker van dat de ruimte voldoende geventileerd wordt. Soms wordt deze verluchtingsmotor gekoppeld aan de lichtschakelaar, maar in de meeste gevallen wordt toch gekozen voor een aparte drukknop. Zo kan je de ventilator laten draaien wanneer je maar wil.

Groen alternatief: de verluchtingsmotor met warmteterugwinning

Een bijzondere variant op de klassieke verluchtingsmotor is de verluchtingsmotor met warmteterugwinning. Dat betekent dat een warmtewisselaar in deze motor de vers aangevoerde buitenlucht gaat opwarmen met de warmte van de lucht die de woning verlaat. Er is slechts gering warmteverlies.

Vraag een gratis adviesgesprek aan

Bekijk onze realisaties

 

Ontdek ook ons gratis E-book over badkamerrenovatie
Meer informatie? Download ons eigen e-book over badkamerrenovatie. 
Samengesteld door onze jarenlange ervaring, boordevol tips en tricks voor je eigen projecten. 

Download onze gids

Dagmar Buysse - E-book - badkamerrenovatie