6 min leestijd

10 tips voor een ecologische badkamer

Sta je op het punt je badkamer of je volledige huis te renoveren? Dat is hét moment om stil te staan bij je ecologische voetafdruk. Want willen we niet met zijn allen onze planeet in goede staat aan de volgende generaties doorgeven? Ontdek hieronder onze tips.

Geschreven door Dagmar Buysse. – 30 juli 2020

Badkamer met duurzame materialen

1.  Duurzame materialen

Welke stijl van badkamer je ook in gedachten hebt, er zijn tal van materialen om je badkamer mee te bekleden. Door duurzame materialen als natuursteen, hout of keramische tegels te gebruiken, zorg je ervoor dat het milieu zo min mogelijk wordt belast. Onze favoriet is solid surface, een slijtvast, vlekwerend en vochtbestendig materiaal, waardoor het zeer lang meegaat en maar weinig schoongemaakt moet worden. Zo heb je minder schoonmaakmiddelen nodig wat ons milieu natuurlijk ook ten goede komt. En nog goed nieuws: de productie van solid surface heeft een lage ecologische voetafdruk.

2.  Verleng de houdbaarheid van je badkamer

Een van de manieren om een ecologische badkamer te realiseren is de houdbaarheid verlengen. Een goed ventilatiesysteem is daarbij onontbeerlijk. Welk seizoen het ook is, goed verluchten is de boodschap. Zo krijgen schimmels geen kans. En goed maar, want schimmels veroorzaken niet alleen ergernis, ze tasten ook de levensduur van je badkamer aan. Denk dus bij een renovatie aan een goed ventilatiesysteem. 

Led verlichting

3.  Sfeervol en duurzaam: ledverlichting

De levensduur van een ledlamp is veel groter dan die van een spaarlamp én het kost minder energie. Ledverlichting is daarom een prima oplossing voor je nieuwe badkamer, ook omdat het ideaal is voor sfeerverlichting. Zo kan je een spiegel met ledverlichting ophangen of ledverlichting verwerken in je douche. Dat geeft een prachtig, sfeervol effect.

4.  Installeer gerust een regendouche

In tegenstelling tot wat je zou verwachten, verbruikt een regendouche niet veel meer water dan een gewone douchekop. Wat is het geheim van een regendouche? De gaatjes in de douchekop staan verder uit elkaar, zodat het water meer valt dan spuit. De hoeveelheid water die je verbruikt is quasi gelijk, terwijl het toch voelt alsof je meer water over je heen krijgt. Wat je ook kan doen is een waterbesparende douchekop installeren. De waterstralen zijn veel fijner, zodat je veel minder water verbruikt. Maar in tegenstelling tot wat je zou denken boet je daarmee niet in op comfort. Meer nog, het lijkt alsof je onder een gewone douche staat.

Vloerverwarming

5.  Aangenaam klimaat in je ecologische badkamer

Uit je ochtenddouche of je lekker warm bad stappen en elke keer opnieuw opschrikken van die koude tegelvloer, het is niet aangenaam. Met vloerverwarming breng je je badkamer naar een aangenaam klimaat. Vloerverwarming warmt niet sneller op dan radiatoren, maar je krijgt wel sneller een warm gevoel. Dankzij de stralingswarmte volstaat een temperatuur van 20 graden al voor een zalig warm gevoel. Zo bespaar je op energie. Kies je toch voor radiatoren? Gebruik dan een slimme thermostaat om je gebruik in realtime te volgen. Stel vervolgens je verwarming in per ruimte, zo staat er nooit een verwarming onnodig aan.

6.  Dubbele spoeling

Ook in je toilet kan je water besparen. Overweeg bij je renovatie zeker de installatie van een toilet met dual flush. Dankzij de dubbele spoelfunctie kan je kiezen met hoeveel water je het toilet wil doorspoelen. En zo bespaar je weer heel wat liters drinkwater per jaar.

7.  Vermijd een warmtewisselaar

Misschien heb je al eens iets gelezen over een warmtewisselaar? Dat is een systeem waarbij je de restwarmte van je gebruikte douchewater kan overzetten op vers leidingwater. Maar veel bespaar je daar niet mee en op termijn is de kans heel groot dat zo’n systeem stuk gaat, met de nodige kosten als gevolg.

8.  Grijswater en regenwater

Grijswater is het water dat afkomstig is uit je badkamer. Met een grijswatersysteem kan je dat water opvangen in een tank waar het wordt gereinigd. Daarna komt het in een schoonwatertank terecht van waaruit het water naar een secundaire waterleiding wordt gevoerd die water geeft voor je wasmachine, toiletten en je tuinkraan. Je kan ook een regenwatersysteem laten installeren. Meer dan de helft van je drinkwaterverbruik kan opgevangen worden door gefilterd regenwater. Wist je dat regenwater zelfs beter is dan leidingwater voor je was? Het bevat immers geen kalk.

Lees meer! Hoe kalkaanslag vermijden in de badkamer?

Zonneboiler

9.  Zonnepanelen of zonneboiler

Wil je je ecologische voetafdruk maximaal verkleinen? Dan zijn zonnepanelen en een zonneboiler de beste oplossing. Tijdens de zomermaanden kunnen zonneboilers instaan voor de volledige productie van warm water in huis. In de winter zal een combinatie gemaakt moeten worden met een traditionele boiler. Zo bespaar je op een duurzame manier op je energiefactuur. Een renovatie van je badkamer, of van je gehele huis, is hét moment om stil te staan bij de duurzaamheid van je badkamer. Houdt het mogelijke prijskaartje je tegen? Ontdek op welke premies je beroep kan doen.

10.  Pas je levensstijl aan

Naast grote ingrepen kan je ook kleinere veranderingen doorvoeren om je badkamer ecologischer te maken. We moeten er niet flauw over doen, je zal altijd water en energie verbruiken in je badkamer. En maar goed ook, want hygiëne is uiteraard van groot belang. Toch kan je door je levensstijl wat aan te passen heel wat energie en water besparen. Dat is beter voor het milieu én voor jezelf, want je voelt het in je portefeuille.

Liever een douche dan een bad

Een eenvoudige tip die je veel kan opleveren: neem een douche in plaats van een bad. Denk er eens over na. In de tijd dat je een bad laat vollopen, heb je al lang een douche genomen. Je bespaart niet alleen tijd, maar ook veel water. Bij een douchebeurt van vijf minuten verbruik je ongeveer 55 liter, bij een vol bad loopt dat al snel op tot het dubbele.

Korter douchen

Door een minuut minder lang te douchen per dag kan je jaarlijks meer dan 1.500 liter water besparen. Stel je eens de besparing voor als iedereen in je gezin elke dag een minuut korter onder de douche staat. Heb je geen tijdsbesef, terwijl je langzaam wakker wordt onder je ochtenddouche? Er bestaat een heel gamma van waterdichte douchewekkers die je daarbij kunnen helpen. Een eenvoudige zandloper werkt ook prima én is vaak een prima stimulans voor de kinderen.

Laat de kraan niet lopen

Draai je kraan zo vaak mogelijk dicht bij het handen wassen en het scheren. Het is natuurlijk gemakkelijk om de kraan te laten lopen. Misschien denk je wel dat het niet veel uitmaakt als de kraan even blijft open staan. Maar door de druk die er op je waterleiding zit, kan er tot twintig liter per minuut verdwijnen. Dat loopt natuurlijk snel op. En waarom niet wat vaker koud water gebruiken? Een koude douche willen we je niet aandoen, maar je handen wassen met koud water kan natuurlijk wel. Als iedereen in het gezin wat meer de koude kraan gebruikt, dan bespaar je op termijn heel wat energiekosten.

Samen in bad

Geniet je ervan om op zaterdagochtend lekker lui in bad te liggen? Zeker doen, wie zijn wij om je tegen te houden? We hebben nog wel een tip. Deel je bad of douche eens met je partner of met je kinderen. Zo bespaar je al snel de helft van het water. Het is natuurlijk ook heel gezellig. Vertellen, plannen maken, elkaar onverwacht nat spetteren… plezier en ontspanning gegarandeerd.

Denk aan het wegstromend water

Gebruik je wel eens agressieve schoonmaakmiddelen? Bedenk eens wat er allemaal met het water wegstroomt. Probeer daarom zo vaak mogelijk biologische of natuurlijke reinigings- en verzorgingsproducten te gebruiken. Er zijn steeds meer van die milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen op de markt.

En er zijn nog tips:

  • Vang het koude water uit je douche op in een emmer en gebruik het om je toilet mee door te spoelen of de planten water te geven.
  • Installeer een regenton.
  • Meten is weten: volg je meterstanden op, zodat je weet wanneer je meer en wanneer je minder verbruikt.

Onze experts staan je bij

Onze badkamerexperten vertellen je graag meer over een ecologische badkamer. Kom langs in onze toonzaal of maak meteen een afspraak met een badkamerexpert bij je thuis.